30 Ağustos 2008 Cumartesi

Rakibimiz AC Bellinzona

Büyük umutlarla çıkılan Şampiyonlar Ligi macerasının henüz ön eleme turunda son bulmasının ardından, Galatasaray'ın bu sezon Avrupa'daki rotası UEFA Kupası olarak şekillendi. Dün ise Monaco'da kura çekimi için finalin oynanacağı Şükrü Saraçoğlu Stadyumu'nu temsilen Can Bartu torbaların başına geçtiğinde, biraz çekinmedim değil. "Bu adam şimdi gider Napoli veya Standard Liege'yi çeker" düşüncesi hakimdi. Sağ olsun adını sanını daha önce duymadığımız İsviçre temsilcisi AC Bellinzona'yı Galatasaray'ın rakibi olarak belirledi. Üzüldüm aslında. "Keşke Standard'ı ya da Napoli'yi çekseydi" diye hayıflandım bu kez. AC Bellinzona kimdir ya? Küfür eder gibi... Elalem Arsenal, Porto ve Dinamo Kiev'e karşı gruptan çıkmanın hesaplarını yapadursun biz geçen sezon İsviçre Ligi'ni 8'inci sırada tamamlayan ekiple mücadele edeceğiz.
Yine de belirtmekte yarar var ki birkaç sezon sonra ilk defa UEFA Kupası'nda gerçek anlamda ciddi rakipler var. Tottenham, AC Milan, Schalke 04, Everton, Borussia Dortmund, Sevilla, Olympiakos, Ajax, Udinese, Feyenoord, Hamburg, Portsmouth, Wolfsburg, Sampdoria, Valencia, Manchester City, Benfica ve Racing Santander ilk bakışta göze çarpan takımlar. Bunlara Şampiyonlar Ligi'nde gruplarını 3'üncü sırada tamamlayacak olan takımlar da eklenecek.
Kuranın hemen ardından yönetimden sesler duyulmaya başladı. Haldun Üstünel hedefi "Saraçoğlu'nda AC Milan ile final" olarak belirledi. İyi hoş da yahu biz neden hedeflerimizi aşama aşama koymayı bilmiyoruz veya bilmek istemiyoruz! Geçtiğimiz sezon iki transfer yapıldı diye sezon başında UEFA Kupası'nı kaldırmıştık sözde, sonrası malum; Almanya'da darmadağın olduk. Bu sezon başında ise başkan Adnan Polat "Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek finalden aşağısı başarısızlık olur" açıklamasını yaptı. Eeee? Grupları bile göremedik! İşin açığı erken ötmenin kimseye bir faydası yok. Horozun bile başını kesiyorlar.
Taraftar arasındaki yaygın kanının da yönetimin sahip olduğundan pek bir farkı yok aslında. Fenerbahçe stadyumunda UEFA Kupası'nı kaldırmak... Hayallerde yaşamak güzel olmalı. Hoş, hayallerin olmadığı yerde gerçeklerin de işi olmaz. Ancak eğri oturup doğru konuşmakta fayda var. Galatasaray'ın bu sezon UEFA Kupası'nı kazanması çok çok zor bir ihtimal. Bu bağlamda kulüp UEFA Kupası'nda 3.tur ve 4.turu atlayıp çeyrek finale kalmalı. UEFA Kupası'nda çeyrek finalin konuşulacak bir yanı yok elbette ki, bunu ben de biliyorum. Ancak kazandırdıkları farkında olmasak da fazla olacak. Kulüp Avrupa'daki puanını ciddi boyutta yükseltecek ve gelecek sezonlarda Şampiyonlar Ligi ön elemelerinde Steaua gibi takımlara elenmeyecek.
Son olarak maçların tarihlerini verelim. AC Bellinzona ile ilk maçımızı 18 Eylül'de İsviçre'de, rövanşı ise 2 Ekim'de Ali Sami Yen'de oynayacağız.

Hiç yorum yok: